Sacoşa de hârtie sau punga de plastic?

Fie ca vorbim de poluarea mediului sau de poluare în general nu ne referim doar la biodegrabilitatea unui material cum ar fi de exemplu plasticul, ci şi la multe alte aspecte ca energia necesară pentru obţinerea acestuia, materiale de bază şi forţă de muncă. Înţelegem aici toate activităţile care duc în mod direct sau indirect la poluarea mediului.

Sacoşa de hârtie sau punga de plastic

Sa le “sortam” dupa consumul de energie necesar obţinerii acestora. Această energie se măsoară în BTU (British Thermal Unit, BTU = cantitatea de energie termală necesară creşterii cu un grad Fahrenheit a unui font de apă).
În cazul pungilor de plastic acest număr este 584 BTU, iar în cazul celor de hârtie este de 2511 BTU (am folosit ca si sursa: http://www.customplasticbagsdirect.com/biplba.html).
Se poate observa faptul că pentru obţinerea pungilor de plastic este nevoie de o cantitate mult mai mică de energie.

Hârtia se obţine din lemn, mai exact din milioane de metri cub de lemn, anual.
Se taie copacii, se usucă, se dizolvă în acid, se curăţă cu ajutorul unor materiale chimice toxice, se presează, se taie în bucăţi.

Plasticul este o componentă secundară în procesul rafinării ţiţeiului. Plasticul în acest caz se înfierbântează şi se amestecă, se presează şi din fiecare fâşie se taie câte o pungă de plastic.
În procesul obţinerii hârtiei se folosesc materiale toxice care duc la poluarea aerului şi a apelor, în timp ce în procesul obţinerii plasticului se folosesc cel puţin 5 dintre cele mai toxice materiale chimice pe care le cunoaştem până în momentul de faţă.

Reciclarea plasticului este mult mai avantajoasă decât cea a hârtiei. În cazul plasticului avem nevoi de 17 BTU, iar în cazul hârtiei avem nevoie de 1444 BTU. Pungile de hârtie sunt reciclate de mai multe ori, decât cele de plastic, însă 80% din pungile de hârtie utilizate în magazine nu au fost reciclate, deoarece după fiecare reciclare hârtia pierde din calitate şi rezistenţă.

În concluzie, putem observa că niciuna din cele două tipuri de pungi nu duce la o situaţie satisfăcătoare. Şi atunci ce am putea face în scopul protecţiei mediului?

În primul rând, pungile cumpărate, indiferent de tipul lor, le vom folosi din nou chiar noi, la următorile cumpărături.
Trebuie să cumpărăm pungi de bună calitate a căror durată de folosire este lungă.

Posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , .